Bahan-bahan:
300 g mentega
160 g gula aising - akak guna 125g aje
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla
240 g tepung gandum*
100 g tepung jagung*
160 g tepung kastard*(*gaul rata dan diayak)
Ceri merah, dipotong kecil untuk hiasan
Cara membuat:
1.Putar mentega dan gula aising hingga berkrim, masukkan kuning telur dan esen vanilla dan putar hingga kembang.
2.Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan.
3.Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk
biskut dahlia. Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga siap dan hias
dengan sepotong kecil ceri. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada
suhu 170C selama 15 - 20 minit.
4.Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum
dialihkan ke atas jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas
kedap udara
SHARE UNTUK SAHAM AKHIRAT ANDA
-
Setiap kali kita berinfaq atau kita bersedeqah, sebenarnya kita sedang
melakukan segala kebaikan dan infaq itu kepada diri kita sendiri, di
akhirat nanti ...
6 years ago
No comments:
Post a Comment